13 dec. 2011

Pepparkaks & Saffranspraliner

I dag är det Lucia och ett nyttigare alternativ till allt sött julgodis kommer här! Honung och dadlar är fortfarande naturligt sött så ät inte upp hela baket på en gång. Men en pralin någon gång ibland är det ingen större fara med ;)

Först när jag hittade receptet var jag lite tveksam då dadlar inte är någon favorit, men mums så goda de blev :-)




Saffranspraliner
2 dl mandlar
4 st dadlar
1 påse saffran
1 msk hett vatten
2 msk honung
1 citron, rivet skal
kokos till garnering
Mixa mandlarna till mjöl i en kaffekvarn/matberedare. Lägg mandelmjöl och dadlar i en matberedare och mixa samman.
Lös upp saffranet i hett vatten och låt det svalna något. Häll sedan i saffransvattnet tillsammans med honung och citronskal i matberedaren och mixa samman allt.
Forma till små bollar och rulla dem i kokos. Mmmmmm!
Pepparkakspraliner
1 dl mandlar
2 st dadlar
1/2 msk rapsolja
1 tsk kanel
1 tsk pepparkakskrydda
1 nypa salt
1 msk honung
Mixa mandeln i en matberedare till fint mjöl. Tillsätt dadlar och olja och kör tills det blandat sig. Tillsätt kryddor och salt och mixa igen. Blanda till sist ner honungen och rulla sedan till mindre pepparkaksbollar. Rulla dem i kakao och till sist kokos! 
Tack matbloggen och Karin för att du delade med dig av dessa goda recept! 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar