17 nov. 2011

Kroppen är en komplicerad enkel maskin

Det är väldigt intressant att läsa näringslära, man blir väldigt fascinerad och aldrig fullärd av hur komplicerat byggd kroppen är. Ingen maskin i världen är lika smart genomtänkt. Trots denna komplicerade maskin är det väldigt enkelt att lyssna på den. 

I går jobbade min kropp frenetiskt med att anpassa sig till svensk tidzon. Den var förvirrad. Det ligger inte i vår natur att kunna flytta sig över halva jordklotet på 12 timmar. Den svarade med trötthet (trots 8 timmars sömn), den ville ha snabba kolhydrater för att snabbt få energi till att kunna leta ny mat så jag inte skulle ligga och dö i soffan. 

I detta läge väljer jag att inte träna, den måste helt enkelt få vila och en kortare promenad i dagsljus var tillräckligt. Likaså när du har feber. Kroppens immunförsvar jobbar med att ta hand om något, den behöver vila. Så att stoppa i sig febernedsättande och bara jobba på som vanligt är inte vad den är ute efter. Den vill vila så den kan arbeta med sitt försvar i fred. 

Det jag vill ha sagt med det här är att man helt enkelt ska lyssna på sin kropp och på det sättet är den en ganska enkel maskin. Är du jetlaggad (kan dock vara individuellt) eller sjuk så strunta i träningen, kroppen måste känna sig bekväm för att kunna bygga muskler. Däremot ska detta inte förväxlas med en hösttrötthet, då har träning en mycket bra effekt på tröttheten! 

Avsätter du inte tid för att vara frisk nu så kommer du få avsätta den senare för att vara sjuk. 

Ta hand om er! 

Godingarna Rufus och Orvar tar en paus i buset och suger in dagsljuset

1 kommentar: